Skip to main content

Cititoarele de carduri trebuie intretinute!


Share Button

A trecut deja un an de la primele achizitii de cititoare de carduri de sanatate facute de medicii de familie. Dupa cum bine stiti, implementarea sistemului de validare a prestatiilor medicale prin intermediul cardurilor de sanatate a generat panica in randul medicilor, acestia nefiind instruiti de catre Casa de Asigurari de Sanatate in privinta folosirii sistemului, cardurilor si cititoarelor de carduri de sanatate.

Cititorul de carduri introduce o noua componenta in sistemul IT, o componenta care, ca si celelalte componente din sistem: imprimante, tastaturi, sistem de operare etc. trebuie, pentru o buna functionare, sa fie intretinute. In lipsa intretinerii, apar defectele care creaza nervozitate si nemultumire atat din partea medicului, cat si a pacientului.

Din experienta de peste un an de la introducerea primelor cititoare de carduri in sistem, principalele cauze ale defectiunilor aparute tin de utilizarea necorespunzatoare a acestora si mai ales de  neintretinerea lor.

In privinta defectiunilor cauzate de neintretinerea cititoarelor, trebuie raspuns la urmatoarele intrebari:
   Cum trebuie intretinute cititoarele de carduri?
Rspunsul este foarte simplu. Cititoarele de carduri de sanatate trebuie curatate cel putin o data pe sapatamana cu un card de curatat cititoare de carduri.
  De ce trebuie sa curatam cititoarele de carduri?
In primul rand, curatarea cititoarelor este necesara datorita murdariei ce se depune in timp pe cardurile de sanatate si care este transportata la introducerea cardului in cititor pe contactele metalice cu care se face citirea cardului. Murdaria care se aduna in timp blocheaza contactele de citire ale cititoarelor si impiedica contactul electric intre terminalele de citire si pastila de pe card.
In al doilea rand, putem raspunde la aceasta intrebare printr-un exemplu simplu: va intrebati de ce trebuie sa curatam filtru de cafea sau alte electronice care le folosim zilnic? Nu. Este de la sine inteles ca si cititoarele de carduri sunt electronice care trebuie intretinute si curatate pentru a functiona corespunzator si pentru a preveni defectarea acestora.

Pentru a va demonstra certitudinea acestei cauze, va prezentam un studiu la scara larga, realizat de Equipment Repair Center care a testat eficacitatea cardurilor de curatat cititoare si au constatat ca 78% din cititoarele returnate ca fiind defecte au fost recuperate si au devenit functionale dupa curatarea contactelor cu aceste carduri de curatat. Astfel, un cititor de carduri a caror contacte sunt blocate de impuritati nu este defect, acesta are nevoie doar de intretinere si curatare pentru a fi functional.

Utilizarea unui card pentru curatare elimina sau minimizeaza erorile de citire asigurand o economie de timp si bani.

O alta cauza a defectarii cititoarelor de carduri, este folosirea necorespunzatoare a acestora. In decursul acestui an, au fost multi medici care au conectat cititorul de carduri la porturi USB cu probleme, ducand la scurtcircuitarea acestuia. Cititorul de carduri trebuie conectat, daca este posibil, direct la portul USB al calculatorului. Va recomandam evitarea folosirii HUB-urilor USB pentru conectarea cititorului. Acestea pot fi foarte incarcate si e posibil sa nu faca fata tuturor dispozitivelor conectate la acestea, mai ales daca sunt utilizate HUB-uri fara alimentare.

Ca un mic rezumat a celor spuse mai sus, defectarea cauzata de neintretinerea sau folosirea necorespunzatoare a cititoarelor de carduri nu este considerata defectiune tehnica, nefiind acoperita de garantie. Pentru evitarea defectarii cititoarelor prin blocarea contactelor de citire, va recomandam cardurile de curatare, special concepute pentru cititoarele de carduri. Mai multe informatii despre acestea, gasiti  pe site-ul nostru: www.intech.ro.

Comments

Popular posts from this blog

Dispozitiv criptografic USB Token CryptoMate EVO

Prezentarea generala a dispozitivului criptografic CryptoMate EVO Tokenul USB CryptoMate Evo PKI utilizeaza algoritmi ECC si RSA pentru operaÈ›iunile criptografice cu cheie publică, esenÈ›iale în aplicaÈ›iile PKI pentru carduri inteligente È™i semnătură digitală. Tokenul CryptoMate EVO PKI este construit in jurul unui modul ACOS5-EVO care acceptă algoritmi DES, 3DES, AES È™i SHA. Tokenul este conform cu standardele internaÈ›ionale pentru cardurile inteligente PKI (ISO 7816 (părÈ›ile 1, 2, 3, 4, 8 È™i 9) È™i FIPS 140-2 level 3 È™i este certificat CC EAL 5+ CryptoMate EVO poate fi utilizat pentru aplicaÈ›ii care includ semnarea digitală, securitatea e-mailurilor, conectarea online, conectarea la reÈ›ea È™i aplicaÈ›iile blockchain. Caracteristici: ● Card inteligent criptografic si cryptoprocesor ◦ Modulul ACOS5-EVO incorporat ◦ Memorie RRPROM: 192 KB ◦ Conform cu ISO 7816 Partile 1, 2, 3, 4, 8, si 9 (suporta T=0, T=1;

Cititor card sanatate ACR83 (format APG), V2

Cititorul de card de sanatate ACR83, in forma cunoscuta pana acum, a ajuns la sfarsitul ciclului de fabricatie inca din anul 2019. Va prezentam mai jos varianta actuala a cititorului de card ACR83, care este ACR83 (format APG) APG8201. Acesta se prezinta intr-o haina noua, dar ramane 100% compatibil cu vechiul cititor ACR83. Cititorul de card de sanatate este vandut de unele firme si sub denumirile de ''ACR83 v2 PinEasy - cititor card sanatate cu tastatura si ecran autorizat de CNAS model 2023'' si ''Cititor smartcard ACS APG 8201-B2'' - Cititorul de card de sanatate ACR83 – APG8201 vine intr-o carcasa noua, robusta, fiabila, ergonomica - Afisaj mare - Taste mai mari care usureaza introducerea codului PIN - Prezenta cardului in cititor este semnalata de un sunet - Viteza mai mare de redare a datelor Pentru a avea acces la datele de pe card introduceti PIN-ul de la tastatura cititorului ACR83 (APG8201). COMANDA CITITORUL ACR 83 (for

Cititor contactless pentru carduri RFID (NFC) 13.56 MHz

Acest cititor de card contactless citeste si scrie cardurile mifare rfid 1K. Protocol de comunicatie:  - accepta toate cardurile cu frecventa ceasului de 13.56 MHz (smartcard RFID): - ISO 14443 tip A si B - Mifare 13.56 MHz ISD14443A - Baud rate: 106 Kbps la 6.8 Mbps - Suport pentru protocol Felica - Compatibil cu protocol de card 15693 Securitate: - Chipset cu nivel inalt de securitate - Protectie la scurt-circuit si depasirea tensiunii de alimentare - Mecanism de criptare in firmware - Posibilitate de actualizare pentru firmware Performanta: - Primul VHBR CCID card reader - Primul reader CCID cu procesor de viteza inalta - Incorporeaza tehnologie contactless VHBR (Very High Bit Rates) solicitata de aplicatiile ICAO (International Civil Aviation Organization), cu standard LDS 2.0 Compatibilitate: compatibil cu cele mai utilizate platforme software: Windows, Linux. Mac,